Datum dogodka: 02.07.2022

Vse dokler človek ni znal upleniti divjadi, je bil nabiralec. Nabiral je plodove in sadeže, rastlinske brste in ostale rastline.

 

 

S spremembo prehranskih navad je bil od nabiralništva vse manj odvisen. Prvinski nagon nam je ostal vse do danes, izgubili pa smo stik z naravo. Danes nabiramo gozdne sadeže za popestritev hrane, zdravilna zelišča pa za zdravje. Velikokrat se nam pripeti, da nam postaja narava vse bolj tuja. Rastlin ne poznamo več, kaj šele, da bi jih ločili od strupenih.

Na tej delavnici vas bomo naučili prepoznati in ločiti zdravilne od strupenih rastlin. Kako jih pravilno poberete in kako jih pripeljete domov, da bo v njih ostalo največ zdravilnih in aromatičnih učinkovin. Med drugim tudi to, ko boste naslednjič šli z družino na travnik, bo vsa družina ponosna na vas in na vaš odnos do narave. Vabljeni z nami na pohod čez travnike.

 

Tema delavnice:

  • prednosti in pasti nabiranja zelišč v naravi,
  • uporaba enostavnih ključev za določanje rastlinskih vrst,
  • prepoznavanje najpogostejših v naravi rastočih zelišč v slovenskem prostoru,
  • prepoznavo rastišča in njegovih lastnosti,
  • nabiranje zelišč v naravi,
  • postopke za transport zelišč nabranih v naravi,
  • pravila dobre nabiralne prakse.

 

Komu je namenjeno:          otrokom, odraslim in ostalim ljubiteljem zelišč,

Čas trajanja:                         predvidoma traja 5-6 ur,

Čas izvedbe:                          2. 7. 2022 od 10.00 do 16.00

Način usposabljanja:          10% teoretično in 90% praktično,

Število udeležencev:           od 5 do 10 oseb,

Izvajalec:                               Zeliščna kmetija KALAN,

Kraj izvedbe:                        Zeliščarski center JV Slovenije, Zagrad 37, 8275 Škocjan

Cena delavnice:                   75,00 €/osebo

Način in rok plačila:            po predračunu do roka za prijavo

Opombe:                               priporočljiva primerna obutev in oblačila za hojo v naravi, košara, nož in škarje.

 

Prijave do zasedbe prostih mest: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 041 450 501

 

 

Izobraževanje je organizirano v okviru Akademije zeliščarstva »Postani zeliščar«, sklopa delavnic/predavanj, s katerimi spodbujamo k pridelavi in predelavi zdravilnih rastlin in zelišč. 

 

O izvajalcih:

Zeliščna kmetija KALAN letos obeležuje 27 let, odkar so svoje 20 letno ljubiteljsko delo z zelišči spremenili v poklic. Svoje 47 letne izkušnje prenašajo na mlajše generacije oziroma tiste, ki si želijo zelišča bolje spoznati. Zato izvajajo različne delavnice in celovito izobraževanje za pridelovalce in predelovalce zdravilnih zelišč.

 

Udeležite se lahko posamezne delavnice/predavanja ali sklopa delavnic/predavanj. Udeleženci po zaključku izobraževanja prejmejo potrdilo o opravljenem izobraževanju. Na vsako delavnico/predavanje so zaradi omejenega števila udeležencev obvezne prijave (do zasedbe prostih mest). Prijava je veljavna po plačilu predračuna za posamezno predavanje/delavnico. Prednost pri prijavi na brezplačne delavnice imajo udeleženci celotnega sklopa predavanj/delavnic. Kontakt: Rok Petančič, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 041 450 501.

 

Organizator izobraževanj je Občina Škocjan, nosilka Zeliščarskega centra JV Slovenije (www.zeliscarski-center.com), v sodelovanju z Zeliščno kmetijo Kalan.

Vzpostavitev Zeliščarskega centra JV Slovenije je bila delno sofinancirana iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2022 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka