Datum dogodka: 16.07.2020

Zaradi ukrepov Vlade RS za preprečitev širitve virusa Covid-19 je dogodek odpovedan oz. prestavljen na drug datum, ko se bodo razmere umirile. Hvala za razumevanje!

 

 

Naš človek je vedno bil povezan z gozdom s tisto prabitno močjo, ki je v naši deželi omogočala življenje.

VABILO

Občina Škocjan v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Turističnim in kulturnim društvom Naše gore list ter Društvom za trajnostni razvoj in osebnostno rast Institut Treelogy
vabi na dogodek

Čar gozda v slovenski ljudski dediščini – vloga gozda, predstavitev knjige, gozdna joga

ki bo v četrtek, 16. julija 2020, ob 18. uri, v Zeliščarskem centru JV Slovenije v Zagradu, občina Škocjan.

Dogodek bo potekal v učilnici v naravi nasproti Rangusove hiše - Muzej na prostem (Klenovik 34b, 8275 Škocjan). Zbor udeležencev bo ob 17.45 ob vstopnem objektu ob glavni cesti pri kapelici v Zagradu.

Program dogodka:

Jože Prah: Funkcije in vloge gozda nekoč in danes (Zavod za gozdove Slovenije)

Dušica Kunaver: Čar gozda v ljudskem izročilu (Turistično in kulturno društvo Naše gore list)

Marija Imperl: Gozdna joga (Društvo za trajnostni razvoj in osebnostno rast Institut Treelogy)

O Jožetu Prahu:
Jože Prah je gozdar, planinec, naravovarstvenik, mentor študijskih krožkov, svetovalec za lesno biomaso in razvoj turizma v gozdnem prostoru, snovalec več tematskih poti v Sloveniji, koordinator evropskih pešpoti v Sloveniji, predsednik Kluba oglarjev Slovenije.. http://www.posavci.si/osebe/prah-jo%C5%BEe/253/

O knjigi ČAR GOZDA – v slovenski ljudski dediščini:
Zbirka: SLOVENIJA DEŽELA LEGEND. Avtorica: Dušica Kunaver
Uvod: Boris Rantaša, Zaključne misli: Jože Prah in Mateja Kišek, Oblikovalec: Sandi Bertoncelj Ilustracije: iz starih publikacij, Fotografija na naslovnici: Jože Prah
Založba: Turistično in kulturno društvo Naše gore list in Zavod za gozdove Slovenije, leto 2020. Cip398.2(497.4)(02.053.2), 300 izvodov, 192 strani

Vsebina:
 UVOD
 DREVO V DAVNI PRETEKLOSTI NAŠE DEŽELE
 ČAR GOZDA
 ČAR DREVES
 ČAR LESA V STAROSVETNI SLOVENSKI DOMAČIJI
 VRHUNSKE LJUDSKE UMETNINE
 V GOZD – PO KRUH
 ČAR SKLADJA DREVESA S POKRAJINO
 LJUDSKA MODROST O DREVESU V PREGOVORIH
 GOZD DANES
Naš človek je vedno bil povezan z gozdom s tisto prabitno močjo, ki je v naši deželi omogočala življenje. Drevo je spremljalo našega človeka od lesene zibelke do lesene krste. Hišo je v večini naših pokrajin zgradil iz lesa, naredil je leseno mizo, lesen stol in leseno skrinjo. Jedel je z leseno žlico iz lesene sklede. Oral je z drevesno rogovilo, ki jo je imenoval drevo tudi še dolgo potem, ko rezilo pluga ni bilo več leseno.

Gozdovi so neločljivo povezani z družbo in njeno dediščino, odnos do gozda pa je odraz kulture družbe. V Sloveniji smo zavezani vrednotam trajnostnega, sonaravnega in mnogonamenskega gospodarjenja z gozdovi, ki so jih zasnovali predniki, jih prenašali iz roda v rod, sodobna gozdarska stroka pa jih razvija naprej. V gospodarjenje z gozdom je vključeno tudi varovanje naravne in kulturne dediščine v gozdovih. Gozd je ključni element trajnostnega razvoja. Simbioza z Gozdom, Naravo in viri ter človekom, daje pridih vseživljenjskega snovanja učenja in medgeneracijskega druženja. Gozdovi, v katerih potekajo procesi podobni naravnim procesom in kjer zgradba in oblika sestojev nista bistveno spremenjeni bodo tisti, ki se bodo v prihodnje znali prilagoditi najrazličnejšim spremembam.

Se sliši enostavno?

Ko se današnja znanost skloni do znanja preprostega ljudstva, a se obenem zaveda, da ima svoje korenine ravno v stoletnih izkušnjah tega istega ljudskega znanja - je to lepo in dragoceno priznanje, ki velja za vse stroke. Tiho medsebojno spoštovanje med znanostjo in ljudskim znanjem odmeva z enako žlahtnostjo, kot če ljudska pesem zazveni s koncertnega odra.
Knjigo lahko naročite: http://kunaver.com/ e.naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

O gozdni jogi:
»Vsaka telesna aktivnost v naravi, tudi joga, prinaša mnogo prednosti pred vadbo v zaprtih prostorih. Na nas vpliva že naravno okolje s pomirjajočo zeleno barvo, svežim zrakom, vonjem gozda in prijetnimi zvoki narave, kot so šumenje vetra in petje ptic. Gibanje v naravi dviguje vitalnost, zadovoljstvo, entuziazem ter zmanjšuje napetosti, jezo, depresijo in druge negativne občutke. Vadba joge v naravi da praksi drugačno dimenzijo, saj se lahko neposredno povežete z naravo. Omogoča nam, da doživimo bolj intenzivno izkušnjo, saj narava navdihuje vse, kar uči joga in kar želimo sicer doseči: zavedanje, osredotočenost, globoko dihanje, umiritev. Lahen vetrič okrepi vaš dih, sonce ogreje telo in mišice in tako lahko v asanah potujete globlje. Mnoge asane pravzaprav odražajo naravo, živali in druga živa bitja: drevo, kobra, gora, mesec, mačka, orel, pozdrav soncu... Tudi dih, ki je pomemben del joge, v naravi dobi povsem novo dimenzijo. Običajno pri dihanju zaznavamo le dviganje in spuščanje prsnega koša, v naravi pa lahko užijemo tudi vonje trave, dreves in okolice. Beseda joga pomeni združitev, povezanost z vsem, v prvi vrsti pa tudi z naravo. Joga je narava. Praksa joge v naravi nas spomni na našo globoko povezanost z njo.
Gozdna joga ni zahtevna in je primerna za vse starostne skupine in za oba spola ter tudi za otroke, ker usposobljen vaditelj sproti prilagaja vsebine in način izvedbe - prilagojeno vremenu, času in udeležencem.« pravi Marija Imperl, vaditeljica gozdne joge in predsednica Društva za trajnostni razvoj in osebnostno rast Institut Treelogy.

Uporabne informacije:


Možnost parkiranja bo ob glavni cesti cca. 50 m pred vstopnim objektom v smeri Škocjana (označeno parkirišče za TD Zagrad in Zagraški log) ali ob apartmajih Koptur, Zagrad 4, dobrih 100 m pred objektom v smeri Škocjana nasproti kamnoseštva IKA-UM) ali zgoraj pri Gasilskem domu Zagrad ob glavni cesti.


Vstopnine ni.

Zaradi lažje organizacije dogodka so zaželene najave na Rok Petančič, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 041 450 501

Vzpostavitev Zeliščarskega centra JV Slovenije je bila delno sofinancirana iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2020 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka