Datum dogodka: 02.02.2022

Svetovni dan mokrišč, ki ga vsako leto obeležujemo 2. februarja, je namenjen dvigovanju globalne ozaveščenosti o ključni vlogi in pomenu mokrišč za ljudi in planet.

 

 

Mokrišča sodijo med biotsko najbolj pestre in kompleksne ekosisteme na našem planetu, ki prispevajo k najbolj osnovnim potrebam današnje družbe - zagotavljanju hrane in pitne vode, ohranjanju biotske raznovrstnosti in blaženju ter prilagajanju podnebnim spremembam; med drugim ščitijo pred poplavami, čistijo odpadne in onesnažene vode in so kot takšna izredno pomembna za naše skupno dobro. Ko jih varujemo in obnavljamo, ščitimo tisto, kar je najbolj pomembno tudi za naš dolgoročni obstoj, saj je od mokrišč odvisnih kar 4 milijarde ljudi.

Poraba vode in nujno spreminjanje mokrišč za človekove potrebe (v njive, industrijske cone, športna igrišča itn.) ter vedno bolj izrazite posledice podnebnih sprememb (neurja, poplave, plazovi, suše…) so samo nekateri dejavniki, ki prispevajo k izgubi mokrišč. Človek je v zadnjih 300 letih uničil skoraj 90 % mokrišč po svetu.

 

Mokrišča so med svetovno najpomembnejšimi in istočasno najbolj ogroženimi ekosistemi. Z njihovo izgubo pa izgubljamo vsi. So namreč življenjsko okolje 40 % vseh živalskih in rastlinskih vrst.

 

Tudi na območju Zeliščarskega centra JV Slovenije imamo mokrišče, ki ga napaja voda iz bližnjega izvira na prelivni ravnici pred izlivom v Goriški potok. V njem bivajo številne rastlinske in živalske vrste. Spomladi bomo mokrišče še obogatili z zasaditvijo različnih vrb.

 

Pomembno je, da se zavedamo, kako pomembna so in z njimi upravljamo premišljeno in trajnostjo ter jih obnavljamo.

 

Zato spoštujmo, trajnostno upravljajmo in obnavljajmo mokrišča!

 

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2024 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka