Ponudba vodenj in programov Zeliščarskega centra JV Slovenije

 

 

 

🌿 Vodeni ogled po območju Zeliščarskega centra 🌿

 

Vabimo vas na vodeni ogled po čarobnem območju Zeliščarskega centra JV Slovenije. Ta izjemni program vodenja vas popelje skozi raznolike znamenitosti našega centra, kjer se boste spoznali z naravnimi čudesi, kulturno dediščino in bogastvom zelišč.

 

Naši prijazni vodniki vas bodo skozi celoten ogled spremljali in vam podali zanimive informacije o Zeliščarskem centru ter razkrili skrivnosti narave.

 

Program vključuje naslednje točke:

 

🌿 Predstavitev Zeliščarskega centra: Začeli bomo z uvodno predstavitvijo centra, kjer vam bomo podrobneje predstavili njegovo poslanstvo, zgodovino ter pomen ohranjanja naravne in kulturne dediščine.

 

🌿 Muzej na prostem: Pogledali si bomo čudovito Rangusovo hišo, ki vas bo popeljala nazaj v čas preteklosti. Obiskali bomo tudi gartelc, obdan z izvirno leseno ograjo, ter se ustavili pri učnem čebelnjaku, kjer bomo odkrivali skrivnosti čebel in njihovega pomembnega vpliva na naše življenje.

 

🌿 Gledališče v gozdu in gozdna knjižnica: Sprehodili se bomo do edinstvenega gledališča v gozdu, kjer se odvijajo koncerti, predstave, predavanja in druge kulturne prireditve. Nato bomo obiskali prvo gozdno knjižnico v Sloveniji, kjer boste lahko uživali v branju knjig v objemu neokrnjene narave.

 

🌿 Energijski krog: Odkrili bomo skrivnosti energijskega kroga, ki nas povezuje z naravnimi elementi in izvira iz harmonije med človekom in okoljem.

 

🌿 Visoke grede z zelišči: Na koncu ogleda vas bomo popeljali v svet dišečih zelišč v visokih gredah, kjer se boste naučili o njihovih zdravilnih lastnostih ter načinih uporabe v vsakdanjem življenju.

 

Cena programa:

  • Do 10 oseb: 30 €
  • 11 ali več oseb: 3 € na osebo

Pridružite se nam na tem edinstvenem vodenem ogledu, kjer boste spoznali vse lepote Zeliščarskega centra JV Slovenije in se pustili očarati njegovi naravni in kulturni raznolikosti.

 

 


 

 

 

🌿 Voden ogled po območju Zeliščarskega centra s pokušino 🌿

 

Pridružite se nam na edinstvenem vodenem ogledu po čarobnem območju Zeliščarskega centra JV Slovenije. Ta poseben program vključuje raznolike vsebine, ki vam bodo razkrile skrivnosti narave, zeliščarstva in lokalne kulturne dediščine.

 

Med vodenjem vas bomo popeljali skozi predstavitev Zeliščarskega centra, kjer boste spoznali naravne značilnosti območja, vključno z mlako, izvirom in mokriščem. Odkrili bomo tudi geološko zgradbo tega območja, ki skriva dragocena znanja o preteklosti.

 

Poleg tega vam bomo predstavili Muzej na prostem, kjer boste lahko občudovali Rangusovo hišo, gartelc, učni čebelnjak in druge zanimive znamenitosti območja. Naša vodena tura vam bo omogočila, da se poglobite v vsebine, ki vas zanimajo, ter izvlečete največ iz vašega obiska.

 

Ena od najpomembnejših sestavin ogleda je spoznavanje rastlin in zdravilnih zelišč, ki jih bomo srečali na poti, pri čemer bomo upoštevali trenutni letni čas. Predstavili vam bomo značilnosti posamezne rastline, kako jo prepoznati, kakšne so njene zdravilne lastnosti, kako jo uporabljati in kdaj jo je najbolje nabirati.

 

Po raziskovanju in učenju vas bomo povabili na okusno pokušino, kjer boste lahko uživali v zeliščnem napitku ter prigrizkih z različnimi namazi. Ta okusna izkušnja vam bo omogočila, da se povežete z okusi narave in se dodatno sprostite v prijetnem vzdušju Zeliščarskega centra.

 

Cene za voden ogled:

  • Do vključno 10 oseb: 70 €
  • Od 11 do vključno 15 oseb: 7 €/osebo
  • Od 16 do vključno 25 oseb: 6 €/osebo
  • 26 ali več oseb: 5 €/osebo

Pridružite se nam na tem izjemnem vodenem ogledu, kjer boste raziskovali naravo, spoznavali zdravilna zelišča in se razvajali s pokušino. Odkrijte čarobnost Zeliščarskega centra JV Slovenije in se pripravite na nepozabno doživetje!

 

 


 

 


 

🌿 Zeliščarski voden ogled po območju Zeliščarskega centra JV Slovenije 🌿

 

Vabimo vas na čudovito potovanje skozi svet zdravilnih rastlin in naravnega zdravja v okviru našega zeliščarskega vodenega ogleda. Pridružite se nam in odkrijte bogastvo narave, ki nas obdaja.

 

Program vključuje poglobljeno predstavitev rastlin in zdravilnih zelišč, ki jih bomo srečali na naši poti, prilagojeno glede na letni čas. Skupaj bomo spoznavali značilnosti vsake rastline, se naučili, kako jih prepoznati, in odkrivali njihove zdravilne lastnosti. Izvedeli boste, kako uporabljati te čudovite rastline ter kdaj in kako jih pravilno nabirati.

 

Nato se bomo odpravili v Rangusovo hišo, kjer si bomo ogledali izjemno razstavo slikovnega gradiva zdravilnih rastlin. S tem bomo poglobili svoje razumevanje moči narave in njenega vpliva na naše zdravje.

 

Cena vodenega ogleda je odvisna od števila udeležencev. Za skupine do vključno 10 oseb znaša 40 €, medtem ko za skupine z 11 ali več osebami znaša le 4 € na osebo.

 

Vaš voden ogled bo vodila izkušena zeliščarka, bodisi Damjana Pirc ali Damjana Majerle. Obe sta strokovnjakinji na področju zeliščarstva in vas bosta navdušili s svojim znanjem ter strastjo do narave in zdravja.

 

Pridružite se nam na tem izjemnem zeliščarskem vodenem ogledu ter odkrijte moč narave in zdravilne skrivnosti, ki nas obdajajo.

 


 

 

 

 

🌿 Vodenje po energijski poti Herbalium 🌿

 

Pridružite se nam na edinstvenem vodenem ogledu po energijski poti v Zeliščarskem centru JV Slovenije! Voditeljica Tanja Poljšak vas bo popeljala skozi izjemno izkušnjo, kjer boste uravnotežili, harmonizirali in napolnili svoje telo z življenjsko vitalno energijo.

 

Program energijske poti je zasnovan kot krožna pot, ki se začne pri vhodnem objektu. Na vsaki posamezni točki bomo s posebnimi tehnikami povečali in uskladili delovanje čaker, izboljšali delovanje delov telesa in notranjih organov ter uravnovesili delovanje žlez z notranjim izločanjem, ki so povezane z določeno čakro. Medtem se nam bodo omilile ali celo odpravile morebitne bolečine, ki jih čutimo.

 

Sprehodili se bomo skozi čudovit ambient Zeliščarskega centra JV Slovenije in se zavestno povezali z energijo narave. Na vsaki točki bomo stopili v stik s svojo notranjo močjo in se poglobili v lastno dobro počutje. S pomočjo posebnih tehnik boste lahko izboljšali ravnovesje energij v svojem telesu, duhu in umu ter se napolnili z življenjsko vitalnostjo.

 

Vodenje po energijski poti Herbalium traja 60 minut in je namenjeno tako posameznikom kot skupinam. Cena za vodenje do 10 oseb znaša 30 €, medtem ko je za skupine z več kot 10 oseb cena 3,5 € na osebo.

 

Vodi nas izkušena in strokovno usposobljena Tanja Poljšak, ki vam bo nudila vso potrebno podporo in navdih na vašem potovanju do notranjega ravnovesja.

 

Ne zamudite priložnosti, da se prepustite energiji narave in doživite izjemno vodenje po energijski poti v Zeliščarskem centru JV Slovenije!

 


 

 

🌿 Vodenje po čutni poti 🌿

 

Vodenje poteka po celotnem prostoru zeliščarskega centra, s postanki na točkah štirih elementov (zemlja, voda, ogenj, zrak). Poleg specifike in značilnosti vsakega elementa, bomo izkusili povezovanje s posameznim elementom tudi preko meditacije in kako ga lahko s pridom uporabimo tudi sami.

 

Daleč, daleč nazaj v preteklost, še preden je planet Zemljo naseljeval človek, so bili prisotni vsi 4 elementi, zemlja, voda, ogenj in zrak, oz., brez simbioze vseh 4. elementov, "ne bi na planetu bilo ničesar". Za utečen ples vseh 4 elementov na Zemlji pa poskrbi 5 element - Eter, ki zagotovi polje energij, v katerih se iz elementov rojeva življenje.

 

Stresni, od narave ločen in odtujen način življenja današnjega človeka, odmika le-tega tudi od povezanosti z elementi, katerih simbioza oz. uravnovešenost v naših življenjih je za izpolnjeno življenje še kako pomembna. Saj v svojem bistvu nismo ločeni od ničesar, ne na planetu in ne v Stvarstvu, povezani smo z vsem in vsemi , zato je povezovanje z naravo in njenimi elementi in uskladitev s cikličnostjo narave zelo pomembno.

 

Naši predniki so ob poseljevanju novih ozemelj zelo dobro poznali 4 elemente Zemlje in jih tudi upoštevali: preskrba z vodo, pitno vodo, zemlja naj bo rodovitna, za dober pridelek, bližina gozda za oskrbovanje s plodovi, jagodičevjem, izpostavljenost toplemu soncu ter ognjišče, ki jih je grelo, na katerem so pripravljali hrano, se zaščitili pred divjimi zvermi in veter, ki je prinašal semena in katerega moč, so uporabili kot pogonsko energijo . Takšna ozemlja so lahko poiskali in naselili le tisti, ki so znali »brati » znake narave«. Pomembno je bilo tudi, da so upoštevali in se zavarovali pred izbruhom elementov, ko se narava razbesni. In ta vedenja se že zelo zgodaj prenašali na svoje potomce in jih »učili življenja«. Naši predniki so znali v naravi prebrati sporočila,  in se tako pripraviti na vroče, suho poletje, na dolgo, mrzlo zimo. Ničesar niso prepuščali naključju, kajti s tem bi ogrozili življenja tudi celih vasi, plemen…

Z nastankom religij se je ljudi prav počasi odvračalo od povezovanja z naravo in poznavanjem elementov, ter lastnosti le teh pripisalo božanstvom, bogovom, ter njihovo delovanje uporabilo za manipulacijo, ustrahovanje.

 

Vsak od elementov pušča sled, ki se pokaže na čisto svojstven način. Povezani skupaj plešejo v krogu življenja in v sožitju ustvarjajo pogoje za biti in postati.

 

Po čutni poti vodi Tatjana Eberl, holistična terapevtka naravnega zdravilstva, mojstrica Keltskega reikija, Reiki 888 za novo civilizacijo planeta, Usui reikija, Certificirana svetovalka rastlinske vitalne prehrane, Aromaterapevtka, Botanična parfumeristka, Masaže s kristali zvokom in aromo, Bachova cvetna terapija, zeliščarka in še kaj….

Pridružite se nam na nepozabnem popotovanju skozi naravo in spoznajte njeno moč in energije.

Cene za voden ogled:

  • Do vključno 10 oseb: 70 €
  • Od 11 do vključno 15 oseb: 7 €/osebo
  • Od 16 do vključno 25 oseb: 6 €/osebo
  • 26 ali več oseb: 5 €/osebo

Na voljo za nabavo bodo tudi energijske esence elementov z 10% popustom od redne cene.

 

 


 

 

 

🌼 Lutkovna predstava Čebela Medela 🌼

 

Vabljeni na čarobno in poučno doživetje v svet lutkovne predstave Čebela Medela, ki je nastala v sodelovanju med Grajskim lutkovnim gledališčem Sevnica, društvom Sonček iz Novega mesta ter Zeliščarskim centrom JV Slovenije. Premierno uprizorjena na prvi pomladni dan leta 2023, predstava Čebela Medela nas popelje skozi zgodbo o naravi, čebelah in njihovi pomembni vlogi za naše okolje, zdravje in človeštvo.

 

V družbi divjih živali se bomo podali v gozdove, odkrivali zdravilna zelišča ter obiskali domač samooskrbni vrt s hrano. Vendar nas bo skozi zgodbo doletelo spoznanje, da naša človeška nenasitnost prinaša propadanje in ekološke težave, ki ogrožajo našo Veliko Naravo. V luči globalne grožnje suše in pomanjkanja pitne vode, ključne za življenje na Zemlji, bomo skupaj zaplesali indijanski ples, ki bo priklical dež in rešil našo Veliko Naravo.

 

Čebela Medela je v panju znana kot najstarejša in najpametnejša čebela v okolici. Z veseljem se uči in zato razpolaga z obsežnim znanjem o naravi, zdravilnih zeliščih, ekološki pridelavi hrane, samooskrbi, gozdovih ter o izzivih, s katerimi se sooča sodobni svet v smislu podnebnih sprememb in ekologije. Znanje in izkušnje Čebele Medele so ključne pri zdravljenju ter svetovanju bolnim prebivalcem Velike Narave, ne glede na to, ali gre za medveda, miško, lisico, sovo, zajčka ali druge.

 

Čebela Medela neguje svoj vrt z zdravilnimi zelišči, nabira jih po tratah in gozdovih, vzgaja zelenjavo ter skrbi za sadovnjak. Vse to s ciljem ohranjanja zdravja in harmonije. Ob soočanju s prihajajočo sušo pa se bosta Čebela Medela in gozdna vila Silvo Silvano z gledalci združili v izvajanju indijanskega plesa za dež, s čimer bodo rešili Naravo.

 

Ustvarjalci avtorske lutkovne predstave Čebela Medela so avtor Bernard Pungerčič, ki je obenemtudi oblikovalec lutk in scenograf, igralki Snježana Pungerčič in Tanja Nemec. Režijo predstave je prevzela Snježana Pungerčič.

 

Cena izvedbe predstave v Zeliščarskem centru JV Slovenije znaša 380 EUR, medtem ko se na drugih lokacijah cena dopolni s potnimi stroški v višini 0,43 EUR/km.

 

Pridružite se nam na izjemni predstavi Čebela Medela, ki združuje zabavo, poučnost in sporočilo o pomembnosti ohranjanja narave ter harmonije z njo. Izkušnja, ki bo očarala otroke in odrasle ter nas spodbudila k varovanju naše Velike Narave.

 

 


 

 

Za vsa vodenja in ostale programe je potrebna predhodna rezervacija:

na e-pošto: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
ali telefon 041 450 501,
kjer dobite tudi dodatne informacije o programih.

Po območju Zeliščarskega centra JV Slovenije je možen tudi samoogled kadar koli, območje je stalno odprto in dostopno. Izhodišče je ob vstopnem objektu ob glavni cesti. Poti so označene z lesenimi smernimi tablicami. Pri vstopnem objektu je tabla z zemljevidom območja, na objektu pa je stojalo, na katerem dobite brezplačno zgibanko z osnovnimi informacijami in zemljevidom območja.

Vabljeni in dobrodošli!

 

 


 

 

Ostali programi in aktivnosti v Zeliščarskem centru JV Slovenije:

- zeliščarski pohodi,
- organizacija izobraževanj (delavnice, seminarji, predavanja…) za ljubitelje in pridelovalce/predelovalce zelišč,
- organizacija izobraževanj (delavnice, seminarji…) za šolsko mladino, tabornike, društva, starejše generacije, upokojence, ranljive skupine, Rome, invalide...
- organizacija dogodkov, predstavitev, aktivnosti v naravi,
- spodbujanje in omogočanje pridelave, predelave in prodaje zdravilnih rastlin,
- vzpostavitev mreže s kmetijami, ki ekološko pridelujejo zdravilne rastline in sadje,
- vzpostavitev socialno ekološkega kmetijstva,
- nudenje strokovne podpore zeliščarskim kmetijam in predelovalcem zdravilnih rastlin,
- sodelovanje pri pripravi ustrezne zakonodaje, strokovnih konferencah in srečanjih,
- mreženje in informiranje o ponudbi storitev/pridelkov/proizvodov ponudnikov v okolici Zeliščarskega centra,
- dajanje prostora v najem (predavalnica za 20 oseb, prostor s čajno kuhinjo, prostor za delavnice, prostori na prostem).

Programi in aktivnosti potekajo v organizaciji Občine Škocjan ali zunanjih partnerjev. Vse, ki bi si želeli na območju Zeliščarskega centra JV Slovenije izvesti kakšno aktivnost/dogodek, vabimo k sodelovanju. Več informacij dobite na e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali telefon 041 450 501.

 

 

 


 

Ponudba in zanimivosti v bližini Zeliščarskega centra JV Slovenije:


Ujahovanje, treniranje in prodaja konj / risanje slik po naročilu / zdravje in sprostitev

10ka, Tanja Poljšak s.p., Zagrad 19, 8275 Škocjan (oddaljenost 100 m)

FB Art of liberty: https://www.facebook.com/artofliberty99/

 

 

 


Apartma Pr' Poljšak,
Zagrad 19, 8275 Škocjan (oddaljenost 100 m)

 

Kontakt: E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Telefon: 041 638 309

 

Apartmaji Koptur, Zagrad 4, 8275 Škocjan (oddaljenost 100 m v smeri Škocjana)

 

 

 

Natural Cottage Herbs Glamping, Stara Bučka 62, 8275 Škocjan (5,9 km v smeri Bučke) 

 Natural Cottage glamping hiška se nahaja v osrčju dolenjske, med vinogradi, cvetočim travnikom in gozdičkom. Do nas pridete iz Dobruške vasi v šestih minutah, 6 km.
Prenočevanje je možno na enojni postelji, lesen sonaraven WC stoji v bližini, voda je pitna. Kopalnice ni, je pa možno tuširanje pod milim nebom. Hiška nudi zavetje dobrim ljudem in divjim živalim, v bližini je vinograd in divji cvetoči travnik z zelišči in zdravilnimi rastlinami. V gozdu neposredno na meji s hiško boste lahko srečali zajca, srne, poslušali petje ptic.

Gostom lahko ponudimo tradicionalen zajtrk z domačo hrano. Po potrebi smo jim na voljo za razlago okolice, rastlin, flore in favne.

Info in rezervacija: Booking.com

 

 

Zidanica Tramte, Klenovik 32b, 8275 Škocjan (1,6 km v smeri Klenovik)

 

 

 

 

Villa Zupan, Gorenje Dole 45, 8275 Škocjan (9,5 km v smeri Škocjan - Zloganje)

 

 

 

Klevevžke toplice

 

 

Vir: https://kamzavikend.si/ideja/naravne-toplice-klevevz

 

 

 

Izvir cvička

 

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2024 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka