Datum dogodka: 20.06.2022

V ponedeljek, 20. junija 2022, so se iz OŠ Frana Metelka Škocjan ob bližajočem se zaključku šolskega leta prijazno odzvali našem povabilu k udeležbi na dveh čebelarskih delavnicah »Spoznaj čebeljo družino« ter »Slovenski čebelnjak in panjske končnice«, ki smo ju organizirali pri novem učnem čebelnjaku v Zeliščarskem centru JV Slovenije v sodelovanju z zavodom Čebela.


Dogodka so udeležili učenci 5. razreda. Prva skupina učencev je v spremstvu učiteljic prišla iz OŠ Frana Metelka Škocjan kar peš, druga pa s kolesom. Zbrali smo se pri učnem čebelnjaku v muzeju na prostem v dolini Goriškega potoka ob znameniti Rangusovi hiši.

Učenci so s čebelarko in biologinjo Andrejo Stankovič spoznali, kako živijo čebele. S pomočjo ilustriranih panojev so spoznavali člane čebelje družine, razvojni cikel čebel in naloge posameznih čebel v panju. Spoznali so, kako čebele nabirajo medičino, cvetni prah in propolis ter kako gradijo satje. V živo so si ogledali življenje čebel v opazovalnem panju. Opazili so, kako se čebele med sabo "pogovarjajo", kako se branijo pred vsiljivci. Naučili so se, kako oprašujejo rastline in zakaj so čebele za človeštvo tako zelo pomembne.

Učenci so spoznali tudi avtohtono slovensko čebelo - Kranjsko sivko in pomen ohranjanja vrst. Poleg predstavitve življenja čebel v panju je ga. Andreja predstavila tudi slovenski panj in čebelnjak. Izvedeli smo, zakaj imamo Slovenci posebne panje in čebelnjake, v čem so prednosti ter zakaj je čebelnjak stoletja ohranil svoje značilnosti in pomen čebelnjaka za ohranjanje prepoznavne slovenske krajine. Učencem so bile predstavljene tudi panjske končnice in njihov pomen za našo dediščino.

Med delavnicama je potekala tudi pokušina medu in cvetnega prahu.

 

Izvedba aktivnosti je sofinancirana iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru projekta »Herbalium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja«.    

 

 

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2024 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka