Datum dogodka: 27.09.2024
Gozd je učilna. Drevesa so čudesa našega sveta. Vsako posebej nas zna nagovoriti. Zato nas vabi, da mu prisluhnemo. Vstopimo v dvorano skrivnosti dreves s knjigo in besedo.
 
 
S temi besedami vas nagovarjamo organizatorji in gostitelji projekta Gozdne knjižnice, Zavod za gozdove Slovenije, Turistična zveza Slovenije, ACS in Gozdarska knjižnica (Gozdarski inštitut Slovenije) v sodelovanju z Občino Škocjan (Zeliščarski center JV Slovenije) in drugimi partnerji. Vabimo vas, da letošnji 27. september, svetovni dan turizma, preživimo ob branju v gozdu.
Na ta način želimo spodbuditi bralno kulturo v Sloveniji in ozaveščati o pomenu branja za življenje posameznikov in družbo. Vabimo k razmisleku o pomenu branja za užitek, predvsem pa druženju ob knjigi in s knjigo v javnem prostoru. Branje knjig v gozdu še posebno blagodejno vpliva na naš duševni in čustveni razvoj, saj se v tišini in miru, le ob zvokih gozda, lahko povežemo s seboj in zgodbo, ki jo beremo. Tako branje kot gozd izboljšujeta počutje, zmanjšujeta stres, umirjata misli ter spodbujata k opazovanju in radovednosti.
 
Z dogodkom bomo opozorili tudi na pomen gozda kot pomembnega vira obnovljivih virov energije in surovin ter njegovega vpliva na celotno okolje in prebivalstvo. Javnost bomo seznanili z različnimi (inovativnimi) možnostmi, ki jih ponuja turizem pri nas. Priložnost bomo izkoristili za sodelovanje in povezovanje institucij, skupin in posameznikov pri razvoju podeželja, turizma oz. gospodarstva. Z njim se bomo vključili tudi v NMSB, katerega osrednja tema bo letos branje v javnem prostoru.
 
Izobraževalne organizacije za odrasle, društva, skupine in druge ustanove vabimo, da v petek, 27. septembra 2024, ob 17. uri v najbližjem gozdu, npr. ob učni oziroma tematski poti, organizirate z branjem povezan dogodek. To je lahko postavitev gozdne knjižnice, javno branje literature v gozdu, pripovedovalski večer, predstavitve knjig, pravljice za otroke ali kaj podobnega. Morda organizirano obiščete gozdno knjižnico ali pravljično pot izven svojega kraja.
 
Vabimo vas, da se pri organizaciji dogodkov povežete z lokalnimi vrtci, šolami, domovi za starejše, medgeneracijskimi centri, VDC, splošnimi knjižnicam, založbami, občinami ter drugimi zainteresiranimi in tako v vašem lokalnem okolju pripravite dogodek, ki bo ob branju povezal skupnost.
 
Vse informacije o dogodkih, ki bodo organizirani v okviru akcije, bodo zbrane na posebni spletni strani Turistične zveze Slovenije. Svoj dogodek vpišete v spletni obrazec: https://forms.gle/y4hGtx5a6uJt7NFi7
 
Že sedaj pa vas vabimo na osrednji dogodek ob svetovnem dnevu turizma v Sloveniji, ki bo v petek, 27. septembra, ob 17. uri v Zeliščarskem centru JV Slovenije v Škocjanu, kjer je postavljena prva gozdna knjižnica v Sloveniji.
 
Vabljeni k sodelovanju in udeležbi!
 
 
 

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2024 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka