Datum dogodka: 07.06.2024

Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto je v sklopu projekta Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa v petek, 7. junija 2024, v Zeliščarskem centru JV Slovenije v Zagradu pri Škocjanu organizirala navdihujočo delavnico Predelave zelišč in dišavnic na tradicionalen način: izdelava mila.

 

 

Delavnico je vodila dipl. kem. teh. Anica Štublar, zeliščarka, čebelarka in apiterapevtka, ki je udeležencem podrobno predstavila postopek izdelave mila po hladnem postopku.


Delavnica je potekala v prijetnem in izobraževalnem vzdušju, kjer so se udeleženci naučili, kako lahko z uporabo naravnih sestavin in tradicionalnih tehnik izdelajo kakovostno milo. Anica Štublar je s svojo strokovnostjo in bogatimi izkušnjami poskrbela, da so udeleženci pridobili dragocene praktične veščine in poglobljeno razumevanje postopka izdelave mila.


Anica Štublar je začela delavnico z uvodom v svet zelišč in dišavnic, poudarila je pomembnost uporabe naravnih sestavin in prednosti tradicionalnih metod predelave.


Udeleženci so se seznanili z različnimi vrstami olj, maščob in eteričnih olj, ki se uporabljajo pri izdelavi mila. Poudarek je bil na izbiri ekoloških in lokalno pridelanih sestavin.


Anica Štublar je podrobno razložila postopek izdelave mila po hladnem postopku, vključno z varnostnimi ukrepi, natančnimi merami sestavin in tehnikami mešanja.


Delavnica se je zaključila z diskusijo, kjer so udeleženci delili svoje izkušnje in postavljali vprašanja. Anica Štublar je odgovarjala na vprašanja in nudila dodatne nasvete za domačo izdelavo mila.
Udeleženci so bili navdušeni nad pridobljenim znanjem in praktičnimi izkušnjami, ki jim bodo pomagale pri izdelavi lastnih naravnih mil. Pohvalili so organizacijo delavnice in strokovnost predavateljice.


Projekt Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa igra ključno vlogo pri promociji ekološke pridelave zelišč in tradicionalnih metod predelave. Delavnice, kot je ta, so odlična priložnost za izobraževanje in ozaveščanje o pomembnosti uporabe naravnih sestavin in ohranjanja tradicionalnih tehnik.


Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in Zeliščarski center JV Slovenije se zahvaljujeta vsem udeležencem za njihovo aktivno sodelovanje in vabita vse zainteresirane, da se udeležijo prihodnjih dogodkov in delavnic, ki jih bodo organizirali v sklopu projekta.


Naj narava in njeni darovi še naprej bogatijo naše življenje! 🌿🧼

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2024 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka